Dr. Dezse Tivadar nyugdíjjogi szakértő, egyetemi oktató, újságíró.

A Nyugdíjjogász Egyesület alapító elnöke, a Szegedi Tudományegyetem oktatója, az Egzakt Média főszerkesztője.

A Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Szociológiai Társaság, és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége tagja.

Diplomáit a Szegedi Tudományegyetem Jogi Karán és a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte, közigazgatási szakvizsgát tett. Doktori (Ph.D) fokozatát a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Doktori Iskolájában Summa Cum Laude minősítéssel szerezte „A kiegészítő nyugdíjintézmények lehetséges szerepe az állami nyugdíjrendszerek finanszírozásában és fenntarthatóságában” című doktori értekezésével.

2007 és 2012 között az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság elemzője volt. 2012-ben alapította az ország első nyugdíjjogi praxisát, ügyfélköre azóta meglehetősen exkluzív. Praxisában már ezernél több nyugdíj igényérvényesítés, sikeres fellebbezés, megnyert per szerepel.

2016 óta oktat nyugdíjjogot a szegedi, és néhány évig a miskolci egyetemen is. Az oktatott kurzus célja, hogy megismerjék a hallgatók a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait, a nyújtott ellátások részletes jogosultsági szabályait, a nyugdíjszámítás módszertanát; szembesüljenek az állami nyugdíjrendszerek fenntarthatóságának dilemmáival, és megismerjék az Európai Unió szociális biztonsági rendszerekre vonatkozó jogharmonizációs törekvéseit is.

Az Egzakt Média főszerkesztőjeként a független, szabad, és hiteles európai sajtónyilvánosság megteremtését és fenntartásának előmozdítását, valamint a tényfeltáró, tényellenőrző, edukatív, és oknyomozó sajtótermékek előállítását támogatja.

Szakértői, tudományos, és újságírói tevékenysége mellett sakkozik, kerékpározik, és történelmi témájú kutatásokat is folytat. Film- és színházrajongó, természetbarát, Real Madrid drukker.